Atorvastatin brukes mot høyt kolesterol og er et av de mest brukte virkestoffene i den norske befolkningen. Lipitor og Atorvastatin Xiromeder er to legemidler med sammen virkestoff. (Foto: Apotekforeningen)
Apotekansatte lykkes med å tilby medisinbytte
Blant de som bruker legemidler fast, opplever kun 13 prosent medisinbytte som negativt.
7 av 10 har blitt anbefalt å bytte legemiddel med et annet, likeverdig legemiddel. Blant de som bruker ett eller flere reseptpliktige legemidler fast er andelen høyere (83 %). Det viser en undersøkelse Kantar har gjennomført på vegne av Apotekforeningen.
– Det er en rekordlav andel som mener at medisinbytte er negativt. 86 prosent av befolkningen er enten positiv eller nøytrale til medisinbytte. Det viser at apotekansatte har gjort en god oppgave med å informere om medisinbytte i apotek, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.
Når legen skriver ut en resept på et medikament, er det virkningen legen er opptatt av. Samme medisin kan produseres av flere firmaer, og medisinene får ulike navn. Medisinene kan også ha ulik form og farge, men virkestoffet er det samme.
– Det er myndighetene som har bestemt at apotekene skal tilby kundene det rimeligste merket når det er flere å velge mellom. Hvis alle takker ja, sparer fellesskapet mer enn to og en halv milliard kroner. Det er penger som kan brukes til at flere pasienter får behandlingen de trenger, sier Andresen.
De aller fleste synes medisinbytte er uproblematisk
I befolkningen generelt er det 74 prosent som har opplevd at apoteket har anbefalt å bytte til et annet likeverdig legemiddel enn det legen har skrevet på resept.
– Folk stoler på informasjonen de får fra helsepersonell i apotek. Foreslår vi et bytte, er det fordi vi vet at alternativet er like bra, fortsetter Andresen.
Blant de som ikke bruker reseptpliktige legemidler fast er andelen som er positive til bytte høyere enn de som ikke bruker reseptpliktige legemidler fast.
Les mer om medisinbytte i apotek
Andre resultater:
- Tilliten til apotek holder seg høy, i år med en skår på 79.
- Tilfredsheten med apoteket man bruker mest er på 79 av totalt 100 poeng.
Om Apotekbarometeret
Formålet med undersøkelsen er å følge forbrukernes holdninger, interesser og atferdsmønster i apotekmarkedet. Resultatene er vektet på kjønn, alder og geografi for å gi et representativt inntrykk av befolkningens holdninger. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 28. september – 16. oktober 2023. 1106 personer har besvart undersøkelsen. Feilmarginene er på +/- 3%-poeng i de spørsmålene der hele utvalget er med.
Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.