Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Apotek sjekker alle pakningene for å sikre at de ikke er falske

I 2019 vedtok EU en ny lov for å hindre salg av falske legemidler. I Norge sjekker apotekene hver eneste av de nesten 70 millioner legemiddelpakningene som selges årlig.


Vendil Åse
16. april 2024

Forfalskningsdirektivet medfører ekstra arbeid for de apotekansatte ved ekspedering av reseptpliktige legemidler. (Illustrasjonsfoto Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

For å bekjempe falske legemidler, utarbeidet EU et forfalskningsdirektiv i 2011. Legemiddelindustrien i Europa fikk ansvar for å utarbeide en måte å forhindre innførsel av illegale legemidler i den legale distribusjonskjeden, både i praksis og finansielt. Direktivet trådte i kraft vinteren 2019.  

Viktige krav til salg av legemidler siden 2019

Forfalskningsdirektivet stiller krav til legemidler som skal markedsføres i EU/EØS-området. Hver eneste pakning skal ha en unik 2D Matrix-kode trykket på utsiden som gjør at den kan skannes og kontrolleres om den er ekte eller falsk. I tillegg skal alle pakninger ha en forsegling som kan avsløre om pakningen har vært åpnet.  

– For å kunne bekrefte at et legemiddel ikke er falskt, er det viktig at veien fra produsent til apotek ikke er brutt. Produsenter av legemidler som skal selges i EU/EØS-området plikter å melde inn en unik 2D-matrix kode for alle legemiddelpakningene i en europeisk verifikasjonsdatabase. Informasjon om legemiddelpakninger som skal selges i Norge, overføres deretter til en norsk database, sier Anne-Lise Härter, direktør for e-helse i Apotekforeningen.

Apotekforeningen har sammen med apotekene utviklet bransjefelles rutiner for etterlevelse av forfalskningsdirektivet i apotek. De har også utviklet en egen IT-løsning for verifisering og for utmelding av legemidler fra databasen. 

– Det ble lagt ned mye arbeid og ressurser i alle landets apotek ved ikrafttredelse av direktivet i 2019. Legemiddelindustri, grossister og apotek samarbeider godt, sier Härter. 

Apotek kontrollerer pakningene

I det daglige medfører Forfalskningsdirektivet litt ekstra arbeid for de apotekansatte ved ekspedering av reseptpliktige legemidler.  

– Før legemidlet kan utleveres, skal det alltid kontrolleres visuelt at legemiddelpakningens forsegling ikke er brutt. 2D-matrix-koden skal skannes slik at det verifiseres at pakningen ikke er forfalsket, sier Härter.

Ved mistanke om at en pakning er falsk, skal pakningen legges i karantene i apoteket og følges opp i henhold til apotekenes bransjefelles rutiner.

– Dette gjelder når forseglingen er brutt, pakningen har status som usalgbar i databasen (rødt varsel/feilmelding) eller at 2D-matrix-koden er skadet og manuell innlesning er umulig, sier hun.

Falske legemidler i omløp, men ingen i Norge

Samtidig må apotekene sørge for at konsekvensene for pasienten er minimale.

– Det betyr at apoteket vil legge den aktuelle pakningen i karantene, samtidig som pasienten får utlevert et nytt og trygt legemiddel. Det er viktig å merke seg at karantene normalt ikke betyr at legemiddelet er forfalsket. Pakningen kan ha blitt meldt inn feil til den europeiske databasen, for eksempel at produsenten har glemt å sette opp Norge som mottaksland, sier hun. 

Det danske bladet Farmaci skriver at de siste to årene har systemet fanget opp forfalskede pakninger med Ozempic i Tyskland, Østerrike og England og en kreftmedisin i Slovenia. Alle ble oppdaget da apoteket skulle verifisere pakningen ved rutinemessige skanning. I Sverige ble en feilekspedisjon oppdaget av en legemiddelgrossist, da en reklamasjonsvare fra et dansk sykehus ved en feil var på vei ut i det svenske markedet.

– I løpet av disse fem årene er det ikke oppdaget et eneste falsk legemiddel i norske apotek, sier Härter.

– I løpet av disse fem årene er det ikke oppdaget et eneste falsk legemiddel i norske apotek, sier Anne-Lise Härter i Apotekforeningen.

Nicolas Tourrenc

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring