Gå til innhold

Apotekene tar alltid imot gamle medisiner, men det er spesielt viktig å levere tilbake antibiotika. (Ill. Shutterstock)

Apotekene har siden 2021 markert verdens antibiotikadag med en returkampanje. Kampanjen varer i hele november, og er et samarbeid med Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP).

Hvorfor er dette viktig?

Hvis antibiotika kastes i søpla eller skylles ned i toalettet, kan det skade miljøet. Restene kan bidra til at bakterier blir resistente, noe som gjør det vanskeligere å behandle infeksjoner i fremtiden.

Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen, oppfordrer folk til å levere medisinrester til apoteket.

– Apotekene tar alltid imot gamle medisiner, ikke bare antibiotika. Men det er spesielt viktig å levere tilbake antibiotika, sier hun.

Enkle tiltak gjør en stor forskjell

I hele november deler mange apotek ut egne returposer til kunder som har fått en resept på antibiotika, og oppfordre dem til å levere tilbake medisinrester. Å levere inn medisinrester er en enkel måte å bidra til et bedre miljø og redusere risikoen for antibiotikaresistens.

– Vi håper at flere får det som en vane å levere inn ubrukt antibiotika, sier Andresen.

I årets kampanje ønsker ASP å vite mer hvordan antibiotika brukes, og har laget en anonym spørreundersøkelse. Vil du være med å bidra til dette, kan du svare på undersøkelsen her. Det tar 3-5 minutter å svare.

Husk:

  • Antibiotika som kastes i søpla eller i toalettet kan være med på å skade naturen og gjøre bakteriene motstandsdyktige mot antibiotika.
  • Antibiotika forskrevet til deg er tilpasset din infeksjon og skal ikke bruke av andre.
  • Returner derfor all ubrukt antibiotika (og annen ubrukt medisin) til apoteket.