Befolkningsundersøkelsen, som ble gjennomført av Kantar, viser i tillegg at åpningstider, kort ventetid og de ansattes fagkompetanse er viktige ved valg av apotek. På en tilfredshetsskår som går til 100, får apotekene 76 poeng.
– Apotekene har en sterk stilling i befolkningen
– Det er flott å se at tilfredsheten med det apoteket folk bruker mest er så høy. Slik har det vært siden 2002, da målingene startet. Helsepersonellet i apotekene gjør en veldig god jobb, og har gjort det lenge. Apotekbarometeret viser at apotekene har en veldig sterk stilling i befolkningen, sier adm. direktør Per T. Lund i Apotekforeningen.
– I tillegg er det viktig at de ansattes fagkunnskap, kompetanse og god service betyr mye for kundene når de velger apotek. Dette viser hvor viktig det er å følge opp kunder og pasienter godt for å lykkes i den harde konkurransen mellom apotekene. Det bidrar også til å holde kvaliteten høy, sier han.
Høy tillit til apotekene våre
Også tilliten til apotekene generelt har vært høy siden 2002. På spørsmålet om hvor stor tillit apotekene har, svarer syv av ti at de har stor eller svært stor tillit.
– De aller fleste sier at de er svært tilfredse med det apoteket de bruker mest. Det viser at apotekene leverer på kundenes forventninger. Jeg tror dette igjen medvirker til at apotekene fortsetter å nyte høy tillit i befolkningen år etter år, sier Lund.
Både menn og kvinner har stor tillit, men kvinnene har tre poeng høyere tillit enn mennene. De som er ofte på apoteket oppgir at de har litt mer tillit enn de som ikke er så ofte på apoteket. Det gjelder også for de som er over 60 år.
Vaksinasjon i apotek
Undersøkelsen viser også at 80 prosent av befolkningen nå vet at de kan få satt vaksine mot sesonginfluensa i apotek. Kjennskapen er høyest blant de som er over 60 år, bruker reseptlegemidler og er kvinner.
– Vaksinasjon i apotek er en viktig tjeneste, spesielt i influensasesongen, og kan bidra til å øke vaksineringen i befolkningen. Å sette vaksiner i apotek er en praktisk løsning for mange, sier Lund.
Blant de som planlegger å ta influensavaksine, oppgir over halvparten at de kunne tenke seg å sette vaksinen i apoteket.
Om Apotekbarometeret
Formålet med undersøkelsen er å følge forbrukernes holdninger, interesser og atferdsmønster i apotekmarkedet. Resultatene er vektet på kjønn, alder og geografi for å gi et representativt inntrykk av befolkningens holdninger. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 26. september – 7. oktober. 1075 personer har besvart undersøkelsen. Feilmarginene er på +/- 3prosentpoeng i de spørsmålene der hele utvalget er med.