Gå til innholdet

Apotekforeningen

Høring - 21. mai 2024

Høringingsinnspill til Stortinget om forslag i revidert nasjonalbudsjett 2024

I revidert nasjonalbudsjett foreslås det tiltak som skal redusere Folketrygdens utgifter til legemidlet Ozempic. Utgiftene til Ozempic er høye, men Apotekforeningen mener at det burde vært iverksatt mer treffsikre tiltak for å redusere det offentliges utgifter til dette legemiddelet enn det som nå foreslås.

Apotekenes rolle – og legenes rolle

Apotekenes samfunnsrolle, i henhold til apotekloven, er bl.a. å sikre forsvarlig utlevering av legemidler. Apotekenes skal skaffe til veie og levere ut de legemidlene som legen forskriver til pasientene.

Selv om det forskrives uvanlig mye av et legemiddel har apotekene plikt til å levere ut legemidlet i tråd med legens forskrivning. Dette gjelder også i situasjoner der det er åpenbart at forskrivningen ikke er i tråd med nasjonale retningslinjer. Da er det paradoksalt at tiltakene for å begrense det offentliges utgifter til Ozempic ikke i større grad retter seg mot legene som skriver ut resept på legemidlet. Stortinget har vedtatt hjemmel for å ilegge leger som misbruker blåreseptregelverket sanksjoner, men regjeringen har ikke benyttet denne muligheten til å sikre bedre etterlevelser av regelverket. Fokus burde med andre ord være å iverksette tiltak som sikrer rekvirering i henhold til indikasjon og retningslinjer.

Ulemper for pasientene

Å fjerne forhåndsrefusjon og innføre krav om individuell søknad vil innebære store ulemper for pasienter med diabetes type 2 som har fått forskrevet legemiddelet på blå resept i henhold til retningslinjene. Med denne endringen må pasientene oppsøke legen for å få søkt om individuell refusjon. Det innebærer en kostnad og tidsbruk både for pasient og lege som kunne vært unngått med et mer målrettede tiltak. I tillegg er saksbehandlingstid hos Helfo for søknader om refusjon inntil 8 uker, som betyr at pasienter må forberede seg på lang ventetid for viktige legemidler.

Manglende medvirkning fra brukere og bransje

Dette er en endring som er foreslått uten å være diskutert med de relevante pasientorganisasjonene, som Diabetesforbundet, og heller ikke med andre berørte parter, som Apotekforeningen.

Regjeringen åpner nå for refusjon av legemiddelet Rybelsus, som kan bli brukt ved mangel på Ozempic. Apotekforeningen er positiv til dette, men savner en vurdering av hvorvidt tilgangen av Rybelsus på det europeiske legemiddelmarkedet er stort nok til å kunne dekke behovet blant norske pasienter. Apotekforeningen viser også til Diabetesforbundet, som påpeker at Rybelsus ikke er et 100 prosent fullgodt alternativ til Ozempic: Mens Ozempic tas som en injeksjon ukentlig, må Rybelsus tas som pille daglig og på tom mage i god tid før et måltid. Regjeringens tiltak har bl.a. som hensikt å flytte bruken over fra Ozempic til Wegovy for pasienter med alvorlig overvekt. Novo Nordisk har sendt melding til Direktoratet for medisinske produkter om mangel på Wegovy i perioden fra 2. juni til 11. juli. Gjennomføringen av regjeringens tiltak fra 1. juli, samtidig med at det foreligger mangel på legemidlet Wegovy, innebærer en stor risiko for at pasientene får avbrudd i sin legemiddelbehandling. Det må vurderes om bortfall av refusjon for Ozempic vil medføre at andre diabeteslegemidler får etterspørselssjokk og føre til mangelsituasjon for disse.

Rasjonering

Rasjonering av legemidler i apotek kan i mange tilfeller være et hensiktsmessig tiltak, og hjemmel til å kunne rasjonere er noe apotekbransjen har etterlyst lenge. I regjeringens forslag til tiltak som begrenser Folketrygdens utgifter til Ozempic er det imidlertid ingen tydelige kriterier for når rasjonering skal kunne brukes. Hjemmelen for dette må utvikles i samarbeid med apotekene.

Rasjonering av legemidler i apotek vil også medføre merarbeid i apotek. Det er viktig å klargjøre hvordan apotekene skal kompenseres for dette, og det må utarbeides tydelig veiledning for hvordan rasjonering skal gjennomføres i apotek da mange pasienter vil oppleve rasjonering som at apotek overprøver legens forskrivning.

Hastebehandling

Forslaget om endringer i bruk av Ozempic bærer preg av hastverk. Lovproposisjonen som gir hjemmel for bl.a. rasjoneringen i apotek, skal stortingsbehandles på bare noen uker, og endringene som gjelder Ozempic er foreslått å gjelde allerede fra 1. juli. Samtidig har DMP gitt tillatelse til å selge utenlandske pakninger med Ozempic frem til 15. juli og anbefalt apotekene at de kun skal levere ut Ozempic for 1 måned av gangen. For apotekene som skaffer til veie legemidler i et internasjonalt legemiddelmarked som ofte har lange ledetider, er dette svært kort frist. Apotekene som har bestilt inn utenlandske pakninger av Ozempic basert på en varslet mangelsituasjon ut 2024 risikerer nå å ikke kunne selge ut en kostbar lagerbeholdning.

Forslag til merknader

I behandlingen av revidert nasjonalbudsjett oppfordrer derfor Apotekforeningen komiteen til å:

  • Iverksette tiltak som sikrer at forskrivning gjøres i tråd med retningslinjene.
  • Vurdere nytt tidspunkt for evt. innføring til etter at praktisk håndtering er avklart med aktørene. Å innføre krav om individuell søknad om refusjon 1. juli innebærer en stor risiko for at pasienter som skal ha preparatet refundert ikke får legemiddelet mens de venter på både legetime og saksbehandling av søknaden i en tid med ferieavvikling. Det er lite trolig at fastlegene og Helfo vil kunne håndtere behov for søknader og behandling av disse raskt i juli og august måned.
  • Sikre at Direktoratet for medisinske produkter, i samråd med de berørte partene, utarbeider retningslinjer for i hvilke situasjoner rasjonering i apotek skal kunne brukes, samt en rimelig kompensasjonsordning for merarbeid i apotekene.

 

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring