– Det er kritisk viktig å sikre at de eldre og billige legemidlene forblir på det norske markedet, sier Thor-Arne Englund.
Det viser en undersøkelse Legemiddelverket har gjennomført, i samarbeid med LMI og Farma Norge.
Små markeder med få pasienter er lite attraktive for legemiddelfirmaene. Resultatet er dårlig tilgjengelighet på særlig gamle, men gode legemidler det fremdeles er behov for, skriver Legemiddelverket i en pressemelding. Eldre antibiotika er også et eksempel på legemidler, som på grunn av lav pris og lite salgsvolum, forsvinner fra markedet.
Daglig leder i Farma Norge, Kjetil Berg, sier til Dagens medisin at han er bekymret for tilgangen til legemidler med lav pris og lavt salgsvolum på det norske markedet.
Ifølge Dagens medisin advarer Berg om en potensiell økning av produkter som forsvinner fra det norske markedet, eller produkter som ikke blir lansert på grunn av lave priser og lavt volum. Han fremhever at farmasøytisk industri, inkludert generiske og biotilsvarende legemidler, står overfor store utfordringer.
Kritisk legemiddelmangel
– Det er kritisk viktig å sikre at de eldre og billige legemidlene forblir på det norske markedet. Problemet med legemiddelmangel er allerede stort, og vil fortsette å vokse om ikke noe bli gjort. Derfor er det veldig positivt at Legemiddelverket har gjennomført denne undersøkelsen, og at de ser behov for å sette inn tiltak. Prisjustering av trinnprisene på generika er et åpenbart tiltak som vil virke, sier Thor-Arne Englund, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen i en kommentar.
Rapporten peker på at forutsigbare betingelser er viktig for legemiddelprodusentene. En indeksregulert minstepris på legemidlene, vil være et transparent og effektivt tiltak, mener Englund. Han etterlyser at Legemiddelverket tar i bruk hele det virkemiddelapparatet de råder over.