Øker pasientsikkerheten med nye tiltak mot falske legemidler
Nå kan pasientene være enda tryggere på at det ikke finnes falske legemidler i norske apotek. Fra 9. februar gjelder nye EU-regler som gjør legemiddelforsyningen enda sikrere.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
– Med det nye systemet mot falske legemidler som apotekene nå tar i bruk, blir pasientsikkerheten ytterligere forsterket, sier Terje Wistner
I praksis betyr de nye reglene at hver legemiddelpakning får en unik identitet som apotekene kontrollerer, for å forsikre seg om at pakningen er ekte og ikke har vært ute av forsyningskjeden på noe tidspunkt. I tillegg får pakningene en forsegling som ikke skal være brutt.
- Les mer om arbeidet mot falske legemidler på Legemiddelverkets hjemmeside
– Falske legemidler har hittil vært et veldig lite problem for norske pasienter, men vi ser jevnlig eksempler på forsøk på forfalskninger i Europa. Med det nye systemet apotekene nå tar i bruk, blir pasientsikkerheten ytterligere forsterket, sier Terje Wistner, direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen.
Det nye sikkerhetssystemet er integrert i it-systemet som apotekene allerede bruker. Kontrollen skjer samtidig som legemiddelet blir skannet i apoteket. Kunden vil ikke merke noen forskjell, så lenge alt er i orden med pakningen.
– Apotekbransjen har brukt store ressurser på å få på plass det nye systemet som sikrer oss mot falske legemidler. I apotekene er alt klart for å sjekke at legemidlene er ekte vare. Mitt inntrykk er at vi i Norge ligger veldig godt an sammenlignet med andre europeiske land, sider Wistner.
Ikke alle legemiddelprodusenter er klare med de nye sikkerhetsanordningene på pakningene. Dermed blir ordningen innført gradvis, og vil i første omgang bare gjelde et mindretall av legemidlene. Etter hvert som industrien får på plass nye todimensjonale strekkoder, blir alle reseptpliktige legemidler sjekket i apotekene.
– Det er praktisk at ordningen blir gradvis innført, selv om vi kunne ønsket oss klarere regler for overgangsordningen fra myndighetenes side. En gradvis innføring gjør at det blir mindre risiko for at kundene opplever plunder og heft, og at nye rutiner i apotekene kan bli godt innarbeidet, mener Terje Wistner.