Gå til innhold

Utover våren og sommeren i år har vi sett en markant økning i kunder som går til apoteket og kjøper midler for å lindre symptomene man får ved forkjølelse. (Ill. Shutterstock)

Det viser tall Apotekforeningen har innhentet fra Farmloggs legemiddelstatistikk.

– Når vi ser på summen av alle hostedempende legemidler, midler mot tett eller rennende nese og midler mot halsplager, ser vi at antall pakninger som er solgt hittil i år er høyere enn på samme tidspunkt i 2019, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Hittil i 2022 er det solgt 3,8 millioner pakninger av disse legemidlene, mot 2,4 millioner pakninger i fjor.

Andresen forteller at forbruket av slike legemidler er ca. 60 prosent høyere enn i fjor, og nesten 10 prosent høyere enn «normal-året» 2019. Sammenlignet med 2020 da pandemien kom i mars, er forbruket omtrent 35 prosent høyere, målt i antall pakninger.

– Det er åpenbart at de smittereduserende tiltakene vi levde med i fjor og i forfjor førte til at færre ble forkjølet. Utover våren og sommeren i år har vi sett en markant økning i kunder som går til apoteket og kjøper midler for å lindre symptomene man får ved forkjølelse. Sammenlignet med 2019 er faktisk salget 25 prosent høyere i vår- og sommermånedene i år, sier Andresen.

Brukes også mot korona

Hun minner også om at mange av disse midlene brukes til å lindre plager ved covid 19-sykdom. I 2022 har det vært mye spredning av både korona og forkjølelse, som kan forklare den ekstra store bruken av forkjølelsesmidler.

De fleste forkjølelsesmidlene er reseptfrie legemidler. Blant disse er det xylometacolin (f.eks. Otrivin) som brukes mot tett nese, det brukes desidert mest av. Deretter følger det slimløsende middelet acetylcystein (f.eks. Bronkyl).