Gå til innhold
Mange i risikogruppen går på apoteket for å få satt vaksinen i stedet for å sitte på fulle venteværelser med syke folk. Her fra Apotek1 Brandbu.

Mange i risikogruppen går på apoteket for å få satt vaksinen i stedet for å sitte på fulle venteværelser med syke folk. Her fra Apotek1 Brandbu.

Denne uken ble det besluttet at apotek bare kan utlevere influensavaksine til målgrupper og risikogrupper fastsatt av Folkehelseinstituttet. Endringen kom brått på apotekbransjen, som stod klar til å vaksinere alle som ønsket å ta vaksinen.

– Vi har forståelse for at myndighetene vil prioritere personer i risikogruppene frem til 1. desember. Det følger vi selvfølgelig opp og vi har allerede endret rutinene våre. Samtidig synes jeg det er veldig uheldig at personer i risikogruppene ikke får vaksinen subsidiert når de tar den på apoteket. Det burde ikke ha noe å si hvor du tar vaksinen. Nå handler det om at flest mulig skal vaksineres, sier administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund.

Apotekforeningen var raskt ute med å lage et utkast til en veileder for apotekene, og tok kontakt med Helsedirektoratet for å avklare de praktiske konsekvensene av forskriften. Utkastet til veileder ble kommunisert, sammen med en rekke spørsmål apotekbransjen trenger svar på.

– Denne uken har vi stått på og gjort det vi kan for å besvare spørsmål og sikre at apotekene fortsatt skal være et viktig bidrag i vaksinasjonsarbeidet. Vi vet at det er krevende dager i apotekene, og vi har stor respekt for det arbeidet som gjøres der, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

– De fleste er uansett over 65 år
Et av apotekene som var godt i gang med å rekvirere og sette vaksiner da forskriften trådte i kraft var Apotek1 Brandbu på Hadeland. De tilpasset seg raskt endringene, men har foreløpig ikke avvist mange som følge av forskriftsendringen.

– Jeg måtte avvise en kunde i dag, og avlyst to som hadde planlagt vaksinering senere i uken. Men de aller, aller fleste vi vaksinerer er uansett i risikogruppe eller over 65 år, så forskjellen har ikke vært stor før og etter de nye prioriteringskriteriene, sier Sissel Ludvigsen, apoteker ved Apotek1 Brandbu.

Ludvigsen kunne tilby vaksinasjon på apoteket allerede forrige sesong, men opplevde at apoteket ble motarbeidet av flere av de lokale legene. Derfor er det først i år at de har kommet ordentlig i gang med influensavaksinering.

Nøye med smitteverntiltakene
Apotekeren informerer konsekvent om pris og at kundene kan få influensavaksinen billigere dersom de setter den på legekontoret.

– De fleste er villige til å betale for dette i stedet for å sitte på fulle venteværelser med syke folk. Mange er også opptatt av å få satt vaksinen mens de vet at de er friske. Enkelte blir nesten fornærmet over at jeg tror at de ikke har råd til å betale full pris for vaksinering. Kun tre personer har hittil sagt at de vil vente til legene kan tilby vaksinen og heller ta den på legekontoret, sier hun.

Ludvigsen har også vært i kontakt med kommunelegen, som hadde noen spørsmål om apotekets smitteverntiltak. Hun kunne informere legen at de maks lar 2-3 personer sitte og vente samtidig, og at maks fire personer kan booke vaksine i timen, samtidig som de tilbyr «drop-in»- avhengig av kapasiteten.

Apotekeren på Brandbu har så langt rekvirert over 150 influensavaksiner. For å bidra til at flest mulig risikopasienter blir vaksinert, håper hun at det neste år blir like refusjonsordninger i apotek og på legekontor.  Når det gjelder fremtiden og apotekets rolle i en pandemi har hun en klar oppfordring til myndighetene:

– Jeg håper at apotekene kan bidra til å sette koronavaksine. Legekontoret har ikke tilstrekkelig kapasitet.

Det er Lund i Apotekforeningen helt enig med henne i.

– Helsepersonell i apotek er en lett tilgjengelig ressurs når det blir behov for massevaksinasjon av befolkningen mot covid-19. Jeg håper myndighetene legger til rette for at apotekene kan bidra, sier han

Apotekforeningen jobber aktivt for å utvikle apotekenes rolle innen vaksinering.


Fakta om influensarekvirering i apotek:

  • En ny midlertidig forskrift trådte i kraft mandag 21. september 2020. Forskriften innebærer at apotek kun skal utlevere influensavaksine til målgrupper og risikogrupper fastsatt av Folkehelseinstituttet. Helsedirektoratet har utarbeidet en egen veileder for apotek.
  • Vaksinasjonstjenesten er basert på felles bransjestandard utarbeidet av Apotekforeningen. Alle vaksinatører har gjennomført grundig opplæring. Opplæringen består av e-læringskurs, teoretisk opplæring og praktisk trening, der blant annet behandling av anafylaksi blir gjennomgått.
  • Influensavaksine i apotek blir ikke subsidiert av staten, slik den blir hos fastlegen. Det betyr at kundene må betale for vaksinering på apoteket, selv om de er i risikogruppen.