Gå til innhold
Det er ikke alltid været er som her. Med dårlig flyvær blir det ingen medisinleveranser til Svalbard.

Det er ikke alltid været er som her. Med dårlig flyvær blir det ingen medisinleveranser til Svalbard.

Spitsbergen apotek åpnet i september 2008, og har siden vært et viktig tilbud for de drøyt 2000 fastboende i Longyearbyen. For et par år siden ble de medlemsapotek i Apotek 1. Apoteket er på ca. 50 kvm, og med et kott til kontor.

– Vi har veldig lojale kunder som setter stor pris på at vi er her. Om en av de fastboende hører en turist klage på lang ventetid eller manglende vareutvalg, så gir de klar beskjed om at her er det ingen ting å klage på, forteller Yttredal. Men hun er klar på at turistene er en god og viktig kundegruppe. Den dagen apotek.no er innom, har et cruiseskip med 5000 mennesker om bord akkurat lagt til ved kaia. Det gir kjærkommen tilstrømning også til apoteket.

15 reseptkunder 
Med en stort sett frisk befolkning, hovedsakelig i alderen 25-45 år, er det ikke reseptlegemidler det går mest av i apoteket. Men de som har en av de ca. 15 daglige reseptene på Svalbard setter stor pris på å få medisinen sin over disken fra apoteket, i stedt for å måtte vente på neste postsending fra fastlandet. Vanligvis er det omkring 100 kunder innom Yttredal daglig.

– Til fastboende som bruker kostbare medisiner fast, sørger jeg for å sende en sms et par uker før de trenger neste forsyning, for å forsikre meg om de faktisk trenger påfyll. Da kan jeg bestille varene og sørge for å ha dem klare når kunden kommer. Stram lagerstyring er viktig når kundegrunnlaget er så beskjedent.

Normalt får apoteket levert varer to ganger i uken med fly, men er det noe som haster kan som regel medisinene leveres innen 24 timer. – Den største utfordringen er når det er dårlig flyvær. Da kan det lett gå noen dager før vi får varer her på Svalbard, sier verdens nordligste apoteker.

Syv hundre hundekunder 
Borghild Yttredal begynte på apoteket sommeren 2009, og hadde opprinnelig planlagt å bli der et par år. Syv år senere har hun ingen planer om å flytte. – Bor du i Oslo eller hvor som helst på fastlandet, er det ingen som spør deg hvor lenge du har tenkt å bli boende. Det er litt rart at alle skal lure på når du har tenkt å flytte, synes Yttredal.

Sammen med mannen, som er lærer på Longyearbyen skole, har hun åtte voksne polarhunder og fem valper. Det er visst nok mer enn 700 hunder i Longyearbyen, så et utvalg veterinærlegemidler er også en viktig varegruppe i apoteket. De siste årene har det vært veterinær i byen, noe som også har vært positivt for apoteket.