Gå til innhold
– Et typisk bilde på den norske turisten er at mor pakker sekken til dyreparken og far blir sendt på apoteket for å kjøpe det de trenger, sier apoteker Christina Dvergsnes ved Apotek 1 Aquarama i Kristiansand

– Et typisk bilde på den norske turisten er at mor pakker sekken til dyreparken og far blir sendt på apoteket for å kjøpe det de trenger, sier apoteker Christina Dvergsnes ved Apotek 1 Aquarama i Kristiansand.

Apotek.no har snakket med to apotekere om deres erfaringer fra årets sommersesong. Selv om de jobber i hver sin del av landet, har de nokså lik beskrivelse av hvordan sommeren har vært. I tillegg er de helt enige i hva som skiller norske turister fra utenlandske.

Apoteker Christina Dvergsnes driver Apotek 1 Aquarama i Kristiansand. Sørlandshovedstaden er blitt omtalt som Norges svar på Syden 2020 og mange nordmenns feriedestinasjon denne sommeren. Dvergsnes forteller at de utenlandske turistene ikke er den største kundegruppen hos dem, og apoteket har derfor ikke opplevd lavere kundetall på grunn av reiseforbud. Tvert imot har det vært mye aktivitet i sommer.

– Det har jevnt over vært litt travlere i år enn i fjor. Vi hadde en fin godværsperiode i juni, og da valfartet solhungrige sørlendinger til stranda. Heldigvis er de fleste flinke til å smøre seg, så det gikk med mye solkrem i denne perioden, svarer Dvergsnes.

Apoteket hennes ligger like ved Scandic Bystranda, et av byens største hoteller, og hotellgjestene kommer tuslende inn like etter frokost. Apotekeren forteller at de norske turistene oppfører seg fint og er i godt humør. De respekterer avstand i apoteket, og er flinke til å sprite seg. 

Det samme opplever Marie Nakling Bangås, hun er apoteker på Vitusapotek Nerstranda i Tromsø.

– Folk var flinkere på smitteverntiltak helt i starten, men de aller fleste bruker antibac når de kommer inn i apoteket og holder avstand.

Arbeidskrevende med utenlandske turister
Nord-Norge har også opplevd en rekordvarm sommer med mange soldager. Selv om Bangås sitt apotek ligger inne på et kjøpesenter, forteller hun at de har hatt like mange kunder som vanlig, men at kundegruppen er forandret.

– Vanligvis har vi mange asiatiske turister, pluss en del tyskere og franskmenn. Denne sommeren har vi hatt flere norske turister, samt en god del turister fra Finland. Produktene som etterspørres mest er munnbind og Antibac, pluss reseptfrie legemidler og solkrem, sier Bangås

– Vi er veldig glade i alle turistene, og har savnet de utenlandske turistene i sommer. Men de gir oss utfordringer med blant annet språk, forespørsel etter produkter vi ikke har i Norge, samt mer arbeid med momsrefusjon, fortsetter Bangås.

At utenlandske turister er mer arbeidskrevende, kjenner apotekeren i Kristiansand seg igjen i.

–  E-resept gjør det enkelt å hjelpe norske kunder dersom de har glemt medisinene sine på ferie, men dersom det er utenlandske turister som har glemt medisinene sine krever det mer jobb. Er de tomme for sine faste medisiner må vi finne ut om tilsvarende produkt eksisterer i Norge, forteller Dvergsnes.

Nordmenn kjøper det de trenger
Inntrykket til Dvergsnes er at de norske turistene kommer inn på apoteket fordi de trenger noe, mens de utenlandske turistene ofte bare kommer innom for å kikke. 

– Et typisk bilde på den norske turisten er at mor pakker sekken til dyreparken og far blir sendt på apoteket for å kjøpe det de trenger. De utenlandske turistene er ofte mer opptatt av pris. Mange asiatiske turister, for eksempel, ønsker seg omega-3, og gjerne på tilbud. De norske turistene er jo godt kjent med hva vi har i hyllene, og prisene er jo de samme uansett hvor i landet de kjøper produktet, forteller hun.

Apotekeren på Vitusapotek Nerstranda kjenner seg igjen i beskrivelsen sørlendingen gir.

–  Nordmenn kjøper det de trenger, mens utenlandske turister kommer innom for å titte, og gjerne kjøpe Omega-3 på tilbud, bekrefter hun.

Tror cruisehøsten blir stille
Bangås forteller at anløpet til Hurtigruta ligger rett i nærheten av apoteket og at de derfor vanligvis har besøk av turister fra land over hele verden.

– Jeg synes Hurtigruten-saken var veldig ubehagelig. Vi vet ikke om noen av de smittede passasjerene har besøkt apoteket vårt, så i etterkant av denne hendelsen har vi vært ekstra påpasselige med smitteverntiltak, sier Tromsøværingen.

I sør har de tilfellene hvor det har vært mange inne i apoteket på en gang vært knyttet til cruiseturister på guidet tur. Sørlandsapotekeren tror det vil ta tid før cruisebransjen får lov til å starte opp igjen i hennes område.

– Nå varierer det jo nesten fra uke til uke hvilke land som er gule, så jeg tror nok mange tenker seg godt om før de legger ut på tur. Jeg tror ikke vi kommer til å oppleve en økning av utenlandske turister denne høsten, avslutter Dvergsnes.