Gå til innhold
De nyuteksaminerte reseptarfarmasøytene Karine Vikra og Marie Emilie Halvorsen presenterte bacheloroppgaven sin for ledelsen i Apotekforeningen i forrige uke.

De nyuteksaminerte reseptarfarmasøytene Karine Vikra og Marie Emilie Halvorsen presenterte bacheloroppgaven sin for ledelsen i Apotekforeningen i forrige uke.

Det viser en undersøkelse seks bachelorstudenter ved Høyskolen i Oslo og Akershus har gjort. Undersøkelsen er presentert i bacheloroppgaven de leverte i vår.

Kvalitativ metode
Studentene har tatt utgangspunkt i Helsedirektoratets definisjon av farmasøytiske tjenester: Tjenester som krever legemiddelkompetanse og som hovedsakelig utføres av farmasøyter. Det er tjenester knyttet til legemiddelleveranser, legemiddelhåndtering og legemiddelbruk, både på system- og pasientnivå

Metoden de har brukt er å gjennomføre semistrukturerte intervjuer med 48 farmasøyter i 28 apotek. Det er dermed ikke en representativ undersøkelse som man kan trekke bastante konklusjoner på bakgrunn av, men tendensen er tydelig.

Ønsker standardisering
Resultatene viser at farmasøytene er svært positive til Inhalasjonsveiledning. Tre av fire farmasøyter ønsker at det også blir etablert en standardisert diabetesveiledning, mens halvparten ønsker å tilby røykesluttveiledning.

Det er gjennomgående at farmasøytene ønsker standardiserte tjenester der de kan følge en bransjefelles mal for tjenesten. Dette gir økt trygghet for farmasøyten, og sikrer at alle kunder får omtrent samme ytelse uansett hvilket apotek de går til.

Undersøkelsen viser også at farmasøytene er mer skeptiske til tjenester som oppleves som fjernere fra legemiddelområdet, slik som vektkontroll og allergitesting.

De seks studenten har også spurt hvordan farmasøytene tror nye tjenester vil påvirke yrkesrollen og synet på apotek. Generelt tror de som ble spurt at nye tjenester vil gi økt tillit til farmasøyten, tydeliggjøre apoteket som faghandel, og at det vil bli sett på som en positiv avlastning av andre deler av helsesektoren.

Travelt i apotekene
Til tross for en svært positiv holdning hos farmasøytene, tror omtrent halvparten at det kan bli krevende å få tid til å yte nye tjenester. I tillegg reiser noen spørsmål om apotekene i dag er godt nok tilrettelagt for diskresjon.

Kort oppsummert, er farmasøytene som deltok i undersøkelsen mest opptatt av at tjenestene må være nyttige for kunden og samfunnet, og de er mest positive til legemiddelrelaterte tjenester.

De seks studentene bak bacheloroppgaven er Karine Vikra, Nora Breivik Lie, Ole Neeraas Bratland, Marie Emilie Halvorsen, Linn Margrete Vhile Hanssen, Tone Angelika Holte Engebretsen.

Veiledere for oppgaven har vært Anne Berit Walter (HiOA) og Per Kristian Faksvåg (Apotekforeningen).