Gå til innhold
– Jeg håper resultatene fra evalueringen vil støtte opp under behovet for Inhalasjonsveiledning, sier Faksvåg.

– Jeg håper resultatene fra evalueringen vil støtte opp under behovet for Inhalasjonsveiledning, sier Faksvåg.

Omkring 50 studieapotek skal delta i evalueringen, som kickstartet på Gardermoen torsdag 25. august. Ved hjelp av sjekklister og spørreundersøkelser, skal Apotekforeningen se hvor mange feil med pasientenes inhalasjonsteknikk som apotekene klarer å redusere ved hjelp av Inhalasjonsveiledning.

– Da myndighetene bevilget penger til Inhalasjonsveiledning satte de som krav at tjenesten skulle evalueres og at dette skulle dokumenteres ordentlig. Skal tjenesten bli permanent må vi kunne dokumentere effekten for pasient, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg.

Skal gjøre ettermålinger på pasientene
Studieapotekene vil få ansvaret med å rekruttere pasienter til å være med i studien. Faksvåg har et håp om at apotekene bidrar med minimum 20 pasienter hver.

– Apotekene som skal være med på evalueringen, er apotek som er godt i gang med Inhalasjonsveiledning så jeg tror ikke det skal være noe problem å rekruttere 20 pasienter til studien, sier Faksvåg.

I motsetning til en vanlig inhalasjonsveiledningssamtale, som starter med å kartlegge bruken til pasienten, skal pasientene som deltar i studien vise teknikken før de får noe som helst veiledning. Dette gjelder uansett om de har brukt en inhalator før eller ikke.

Deretter vil tjenesten utføres på vanlig måte, før det til slutt gjøres en ettermåling når tjenesten er utført. Tre måneder etter at pasienten har fått inhalasjonsveiledning, skal pasienten komme tilbake for å vise om teknikken er opprettholdt.

– Målet er at vi på en vitenskapelig måte skal klare å dokumentere at vi reduserer antall kritiske feil i forbindelse med bruk av inhalatorer, sier Faksvåg.

I tillegg til evalueringen som skal gjøres av studieapotekene, vil tjenesten bli evaluert gjennom tre andre delprosjekter. Det skal gjennomføres en spørreundersøkelse blant alle apotek og tjenestefarmasøyter, en spørreundersøkelse blant alle pasienter som mottar tjenesten i en gitt periode, og det skal gjøres dybdeintervju av tjenestefarmasøyter og apotekere.