Feil og store mangler i departementshøring rammer apotekøkonomien hardt
Helse- og omsorgsdepartementet har sendt på høring et forslag til endringer i regelverk for prising av legemidler, som vil ha en betydelig negativ konsekvens for apotekenes økonomi. Forslaget er så svakt utredet, at det bør trekkes og utredes grundigere, mener Apotekforeningen.
– I en tid der alle kostnader øker kraftig, påfører helseministeren apotekene store inntektstap med et pennestrøk, sier Per T. Lund.
– Forslaget som ble fremmet i statsbudsjettet var svært tynt begrunnet. I høringsnotatet, som ble sendt ut med forkortet høringsfrist først mange uker etter budsjettfremlegget til Stortinget, ser vi konsekvensene for apotekøkonomien og hvor mangelfullt dette har vært utredet, sier adm. direktør Per T. Lund i Apotekforeningen.
Les hele høringsuttalelsen fra Apotekforeningen
Endringene som foreslås vil få store negative virkninger for apotekenes økonomi. Apotekene over hele landet vil samlet miste minst 50 millioner kroner i inntekter.
– I en tid der alle kostnader øker kraftig, påfører helseministeren apotekene store inntektstap med et pennestrøk. Ekstra ille er det at de gjør dette helt uten en vurdering av hvordan dette vil påvirke apotekdriften og tilbudet til pasientene.
Ser bort fra faglige vurderinger
I 2021 konkluderte en ekspertgruppe som vurderte de fremtidige utgiftene i blåreseptordning, med at trinnprissystemet fungerer godt. Denne områdegjennomgangen viste at prisnivået i Norge var noe høyere enn i Sverige, men lavere enn Danmark. Samtidig peker gjennomgangen på at det norske markedet er mindre, og at kostnader til bl.a. distribusjon, lagerhold og salg er høyere i Norge enn i nabolandene.
– Forslaget til endringer i prissystemet som nå er på høring, ser bort fra disse konklusjonene, mener Lund. I Sverige har legemiddelmyndighetene erkjent at apotekenes inntekter er for lave, slik at de nå vil kompensere apotekene for økte kostnader. I Norge går myndighetene motsatt vei.
I praksis vil Stortinget fatte sitt budsjettvedtak før jul uten å ha fått opplyst saken tilstrekkelig, og uten å kjenne konsekvensene av det de beslutter.
I høringsuttalelsen påpeker Apotekforeningen en rekke svakheter, mangler og direkte feil i høringsnotatet, som regnefeil, feil i fakta og mangelfull saksbehandling.
– Hele høringsnotat bør trekkes tilbake, slik at myndighetene kan gjøre en seriøs vurdering av hvordan forslaget påvirker berørte parter. Om det ikke skjer, må departementet i det minste gjøre matten rett, slik at skadevirkningene for apotekene ikke blir større enn nødvendig, poengterer Lund.
Vent på evalueringen
Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Legemiddelverket i oppdrag å evaluere apotekøkonomien i 2024. Dette oppdraget har lenge vært kjent, og skal vurdere om apotekenes inntekter fra legemiddelomsetningen gir apotekene en bærekraftig økonomi.
Per T. Lund mener alle vesentlige endringer i finansieringssystemet for apotek burde avventet denne utredningen.