Gå til innhold
Et effektivt, tilgjengelig og fleksibelt helsevesen er avhengig av en sterk primærhelsetjeneste. Alt helsepersonell og spesielt apotek må aktiveres til å spille sin rolle helt ut, sier Darragh O’Loughlin i PGEU. (Foto Dreamstime)

Et effektivt, tilgjengelig og fleksibelt helsevesen er avhengig av en sterk primærhelsetjeneste. Alt helsepersonell og spesielt apotek må aktiveres til å spille sin rolle helt ut, sier Darragh O’Loughlin i PGEU. (Foto Dreamstime)

– Vi kan ikke adressere alle helseutfordringene i de offentlige helsesystemene rundt om i Europa hvis vi fortsetter å gjøre alt på samme måte som før. I dag har vi hørt et veldig sterkt engasjement fra helsepersonell i apotek og vi må støtte opp om denne innsatsen, sier EU-politiker Françoise Grossetête.

Les også: Farmasøyttjenester - Pasientrettede tjenester som tilbys av apotekfarmasøyter 

EU-parlamentet og den europeiske apotekforening PGEU arrangerte denne uken helsekonferanse om «Helsetilstanden i EU: Apotekenes bidrag».  Seminaret samlet en rekke internasjonale eksperter og ledende EU-tjenestemenn, samt representanter for pasienter, helsevesenet og helsepersonell. Antibiotikaresistens, utviklingen av kroniske sykdommer, en aldrende befolkning, feil legemiddelbruk og økende kostnader var blant temaene som ble diskutert.

– Mer enn 90 prosent av alle legemidler ekspederes fra et apotek. Apotekansatte er ideelt plassert til å sikre riktig legemiddelbruk, til å ta opp problemer med polyfarmasi og til å gjøre kronikere trygge på at de kan mestre egen sykdom, sier Darragh O’Loughlin i PGEU, som ledet møte. Han oppsummerte slik:

– Vi lever det meste av livet vårt i et lokalmiljø. Dette må vi ha i bakhodet når vi tenker helse. Et effektivt, tilgjengelig og fleksibelt helsevesen er avhengig av en sterk primærhelsetjeneste. Apotekfarmasøytene må få muligheten til å bidra aktivt i dette arbeidet.

Konferansen tok opp primærapotekenes bidrag til et mer bærekraftige helsevesen, eksemplifisert gjennom blant annet legemiddelgjennomgang, legemiddelsamtale, helsesjekker som for eksempel kolesterolmålinger og blodtrykk, ulike mestringsprogram for kronisk syke, vaksinasjon, røykesluttveiledning etc.

Undersøkelser viser at inngripen av farmasøyt ikke bare gjør det bedre for pasienten, det sparer også samfunnet for penger. Utfordringen for de fleste er manglende finansiering.

Les også: Medisinstart ga bedre etterlevelse hos pasienter