I løpet av våren har vi blitt minnet om at mye som vi tar for gitt også er uunnværlig.
(En forkortet versjon av dette innlegget sto på trykk i Dagsavisen 13. august 2020.)
Dette har de siste månedenes «unntakstilstand» ettertrykkelig minnet oss om. Uten detaljhandel i nærområdet, velfungerende distribusjonssystemer og servicefunksjoner stopper Norge opp. Og uten et tilgjengelig og kompetent helsevesen faller vi som fluer.
Mange ble i løpet av våren minnet om det samme når det gjelder apotekene. Vi tar det for gitt at vi får medisinen vår når legen har skrevet resepten, og at apoteket har de andre varene vi forventer å finne i hyllene. Slik er det ikke nødvendigvis alltid lenger, og apotekpersonalet må bruke mye tid og krefter på å finne erstatninger når leveransene av medisiner fra utlandet uteblir. For å redusere risikoen for alvorlige mangelsituasjoner samarbeider nå apotekbransjen med myndighetene om å bygge opp lagre av mange livsnødvendige medisiner. Konkurransen om legemidlene i det internasjonale markedet har hardnet til.
Vaksine lett tilgjengelig
Det arbeides intenst med å utvikle vaksiner mot covid-19, men vi vet foreløpig ikke når de blir tilgjengelige. Jobben er imidlertid ikke gjort når vi får vaksiner til Norge. Vi må ha kapasitet til å vaksinere flere millioner nordmenn. Det kan godt tenkes at vaksinen kommer samtidig som vi har en kraftig oppblomstring av sykdommen. Da har leger og sykehus mer enn nok å henge i med.
Alle deler av helsetjenesten må mobiliseres i kampen mot covid-19. Apotekene har de siste årene vaksinert stadig flere mot sesonginfluensa. Det har vært så vellykket at apotekfarmasøytene i høst selv kan rekvirere influensavaksiner. Da kan folk gå direkte til apoteket for å få vaksinen uten omveien om en resept fra lege. Hvis denne ordningen også kan gjelde en covid-19-vaksine, kan flere tusen helsepersonell i apotekene stå klare til å sette vaksinen, den dagen den er tilgjengelig.
Munnbind på lager
Vi ser allerede en økende bruk av munnbind og masker i befolkningen. Innen 14. august skal FHI gi nye råd om bruk av munnbind. Om det blir pålegg eller anbefaling om bruk av munnbind på f.eks. kollektivreiser eller i matbutikken vet vi foreløpig ikke. Men trenden i Europa er uansett at stadig flere innfører slike anbefalinger eller pålegg. Apotekene kan skaffe munnbind. Allerede finnes det noen millioner munnbind på lagrene, og flere er på vei til landet.
Apotek, som alltid har helsepersonell tilgjengelig, er den delen av helsetjenesten som er lettest tilgjengelig for hele befolkningen. 98 posent av den voksne befolkningen er på et apotek minst en gang i året, 75 prosent er der oftere enn tre ganger ifølge en Kantar-undersøkelse. Derfor kan apotekene spille en viktig rolle når det gjelder informasjon til befolkningen, tilbud om tjenester som vaksinering, og å skaffe utstyr som trengs for å bekjempe smitten.