At helsekomiteen enstemmig fastslår at oppstartveiledning skal innføres, og at de gir pasienten rett til å be om tjenesten selv, er viktig for alle som er opptatt av riktig legemiddelbruk og pasientsikkerhet, sier Per T. Lund.
Medisinstart blir vedtatt av Stortinget
Stortingets helse- og omsorgskomite vil innføre oppstartsveiledning som en tjeneste i apotekene, og mener at pasientene selv må kunne be om å få denne tjenesten i apoteket.
Komiteen ser at det kan være hensiktsmessig at også pasientene selv skal ha mulighet til å initiere tjenesten (Medisinstart) på apoteket. En slik løsning vil kunne sikre at pasientens behov i større grad ivaretas, skriver komiteen i sin innstilling til behandlingen av statsbudsjettet for 2018. Komiteinnstillingen ble behandlet og vedtatt i Stortinget tirsdag 19. desember.
– Det er svært gledelig at helse- og omsorgskomiteen kommer med denne innstillingen om oppstartsveiledning. At de enstemmig fastslår at oppstartveiledning skal innføres, og at de gir pasienten rett til å be om tjenesten selv, er viktig for alle som er opptatt av riktig legemiddelbruk og pasientsikkerhet, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.
Han mener at Stortinget på denne måten tar målet om å lage pasientens helsetjeneste på alvor.
– Det er pasienten som er best i stand til å avgjøre om han eller hun har behov for oppfølging i apoteket, og da er det helt naturlig at de også får siste ordet. Men vi håper samtidig at flest mulig leger ser nytten av dette tilbudet for sine pasienter, og henviser til oppstartsveiledning i apotek. Dette vil styrke samhandlingen rundt pasienten og gi et godt utgangspunkt for god etterlevelse og godt behandlingsresultat for pasienten, sier Lund.
Apotekbransjen er allerede godt i gang med planlegging av Medisinstart-tjenesten, i samarbeid med Helsedirektoratet. Målet er at tjenesten skal være tilgjengelig i apotekene fra mai 2018.
Medisinstart, også kalt oppstartsveiledning, er en tjeneste som skal hjelpe pasienter å få bedre etterlevelse av legemiddelbehandlingen. Pasienten får to oppfølgingssamtaler med apotekfarmasøyten, for å øke motivasjonen til å følge den behandlingen legen har foreskrevet, for å avklare spørsmål og uklarheter, og oppklare eventuelle bekymringer knyttet til bruken.
Helse- og omsorgskomiteens innstilling:
Komiteen viser til at oppstartsveiledning i apotek foreslås innført med forutsetning om at det er pasientens lege som kan rekvirere oppstartsveiledning fra apoteket til pasienter med hjerte- og karsykdommer og til de pasienter som skal starte opp behandling med perorale blodfortynnende legemidler, legemidler til behandling av høyt blodtrykk og/eller kolesterolsenkende statiner, og som er forventet å ha etterlevelsesutfordringer. Komiteen ser at det kan være hensiktsmessig at også pasientene selv skal ha mulighet til å initiere tjenesten på apoteket. En slik løsning vil kunne sikre at pasientens behov i større grad ivaretas. Komiteen foreslår derfor at det som en prøveordning åpnes for at pasienten selv får mulighet til å be om oppstartsveiledning uten henvisning fra lege. Dersom en slik løsning viser at kostnadene blir høyere enn det som er lagt til grunn i bevilgningen, vil forutsetningene for tjenesten måtte revurderes.
Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.