Influensavaksinering i apotek oppfattes som enklere
Omtrent halvparten av befolkningen vet at man kan få satt influensavaksinen i apotek denne høsten. To av tre synes det er enklere å ta influensavaksine når de kan ta den i apotek.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
To av tre mener at å ta vaksine i apotek gjør det enklere. (Foto Apotekforeningen)
Det viser en undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra Apotekforeningen.
– Det er gledelig at så mange kjenner til at de kan få influensavaksinen i apotek. Undersøkelsen viser også at nesten to av tre mener tilbudet i apotek gjør det enklere å ta vaksine, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.
En lignende undersøkelse fra 2018 viste at 32 prosent ville tatt influensavaksinen på et apotek dersom det var mulig. Årets undersøkelse viser at 58 prosent synes det er enklere å ta influensavaksine når de kan ta den i apotek.
Flest eldre skal ta vaksinen
Allerede i fjor fikk apotekfarmasøytene rett til å rekvirere og sette influensavaksiner uten resept fra legen. Men fortsatt holdes apotekene utenfor den offentlige finansieringsordningen, og personer i risikogruppen må betale for å sette vaksinen på apoteket.
– Det overrasker meg at ikke helsemyndighetene gjør mer for at de som er i risikogruppene kan ta vaksinen i apotek som et reelt alternativ til å oppsøke fastlegen, sier Andresen.
Undersøkelsen viser at det er flest i de eldre aldersgruppene som planlegger å ta influensavaksinen i år. Blant dem over 65 år, sier 59 prosent at de helt sikkert skal ta vaksinen, mens 17 prosent mener det er sannsynlig at de vil gjøre det. Personer over 65 år er definert som en risikogruppe av FHI.
– Det er flott at så mange som tre fjerdedeler av dem som er over 65 år planlegger å ta influensavaksinen. Andelen eldre som tar vaksinen har vært økende de siste årene, men det er fortsatt mange som ikke følger anbefalingen om å la seg vaksinere, sier hun.
Mange gode grunner
Norstat-undersøkelsen forteller at de fleste (52 prosent) vil ta vaksinen fordi de ikke ønsker å bli syke selv. 14 prosent oppgir at de er nærkontakter til personer i en risikogruppe, mens 21 prosent sier at de ikke ønsker å belaste helsetjenesten unødvendig.
– De aller fleste vil oppleve influensasykdommen som veldig ubehagelig, og mange blir sengeliggende i en ukes tid. Det er grunn til å frykte at årets influensa vil bli hardere enn tidligere fordi det er dårligere immunitet i befolkningen, sier Andresen.
Fagdirektøren forteller at det beste man kan gjøre for å unngå sykdom er å vaksinere seg. Influensa har symptomer som ligner på covid-19. Å slippe den usikkerheten er også en god grunn til å vaksinere seg mot influensa, mener hun.
– I tillegg mener jeg vi har et felles ansvar for å unngå å belaste helsetjenesten unødvendig, og vi har alle et ansvar for å ikke smitte personer som er i risikogruppene, sier Andresen.
Hovedfunn i undersøkelsen:
- 25 prosent er sikre på at de vil ta influensavaksine i høst. 15 prosent sier det er sannsynlig.
- 59 prosent av de i risikogruppen 65 år+ skal ta vaksinen. 17 prosent sier de sannsynligvis vil ta den. Bare 15 prosent av de under 65 år er sikre på at de skal ta vaksinen.
- Den viktigste oppgitte grunnen til å ta vaksinen, er at man ikke ønsker å bli syk (52 prosent).
- 21 prosent oppgir at de ikke ønsker å belaste helsetjenesten unødvendig.
- 36 prosent oppgir at de ikke vet om koronavaksinen beskytter mot influensa. 59 prosent vet at koronavaksinen ikke gir beskyttelse mot influensa.
- 58 prosent synes det er enklere å ta influensavaksine når de kan ta den i apotek (skår 4-6 av 6).
Om undersøkelsen fra Norstat:
Et representativt utvalg på 1016 personer er spurt, hvorav 228 er over 65 år. Undersøkelsen ble gjennomført i uke 37.