Vil gi farmasøytene mulighet til å bidra med koronavaksinering også neste år
Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har sendt på høring forslag om at farmasøytene får rett til å rekvirere vaksiner mot covid-19 også i 2022.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Helseminister Ingvild Kjerkol vil videreføre farmasøytenes rett til å rekvirere vaksine mot covid-19
Fordi det ligger an til at hele den voksne befolkningen skal tilbys en 3. vaksinedose i løpet av neste år, er myndighetene opptatt av å ha tilstrekkelig kapasitet i helsetjenesten. Det er viktig at legenes kapasitet til pasientbehandling opprettholdes, og at helsesykepleiernes arbeid med barn og unge ikke blir redusert.
Derfor ønsker Helse- og omsorgsdepartementet å videreføre at flere helsepersonellgrupper kan rekvirere vaksiner mot covid-19 i 2022. Både farmasøyter og sykepleiere fikk slik midlertidig rekvireringsrett for 2021.
FHI fremholder at farmasøyters og sykepleieres rekvireringsrett har vært viktig for at man har greid å vaksinere så mange på kort tid, samtidig som andre oppgaver som smittesporing, barnevaksinasjon, vanlige konsultasjoner hos fastleger er blitt løst. En fortsatt rekvireringsrett for farmasøyter og sykepleiere vil kunne bidra til en slik økt beredskap. FHI uttrykker også at det å sørge for at det er mange vaksinasjonssteder i kommunen og også mulig å få vaksine etter vanlig arbeidstid, vil kunne øke vaksinasjonsdekningen, skriver departementet i høringsnotatet.
Klokt å sikre ekstra kapasitet
– Det er klokt av departementet å sikre seg den ekstra kapasiteten apotekfarmasøytene utgjør også neste år. Det er foreløpig vanskelig å si hvilken praktisk betydning dette får for vaksineringen, men vaksinering av 3-4 millioner personer en tredje gang i løpet av første halvår, vil gi betydelige kapasitetsutfordringer for kommunehelsetjenesten. Da er apotekene klare til å bistå med både rekvirering og vaksinering, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.
Helsedirektoratet gir uttrykk for at det nå ikke kan utelukkes at det kan komme fremtidige runder med massevaksinasjon, og i slike situasjoner har den midlertidige rekvireringsretten vist seg å være til stor nytte, skriver HOD videre.
Departementet understreker også at verken FHI eller Helsedirektoratet har erfaringer som tilsier at rekvireringsretten for farmasøyter og sykepleiere innebærer noen faglige utfordringer.