Medisinstart: Helsedirektoratet anbefaler offentlig takst og treårig prøveordning
– Dette kan være et stort gjennombrudd for nye pasientrettede tjenester i apotek. Helseminister Bent Høie blir historisk hvis han følger opp dette i budsjettet til høsten, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
– Pasientene må få rett til å be om Medisinstart-samtaler direkte i apoteket. Det er pasienten selv som kjenner sine egne behov best, sier Per T. Lund.
Helsedirektoratet har nå sendt sine anbefalinger om Medisinstart og Inhalasjonsveiledning til Helse- og omsorgsdepartementet, som skal vurdere begge tjenestene i forbindelse med statsbudsjettet for 2018. Begge tiltakene er konkrete oppfølginger av Legemiddelmeldingen som helseministeren la frem for to år siden. Riktig legemiddelbruk og innovasjon var to sentrale punkter i meldingen.
Helsedirektoratet anbefaler at oppstartsveiledning (Medisinstart) for definerte pasientgrupper innføres som offentlig finansiert tjeneste ved norske apotek. Direktoratet anbefaler også at prøveordningen med Inhalasjonsveiledning videreføres som en prøveordning i ytterligere tre år før det tas en beslutning om ordningen bør gjøres permanent.
Se intervju med pasient og farmasøyt som deltok i Medisinstart-studien
– Hvis helseministeren følger opp dette med bevilgninger i statsbudsjettet som legges frem i oktober, blir han historisk. Han blir den første som gir pasientene rett til spesialisert legemiddeloppfølging i apotek, og han lar pasientenes interesser gå foran andre hensyn, sier Lund. Han mener imidlertid at Helsedirektoratets forslag trenger noen justeringer.
Pasienten vet best
Helsedirektoratet skriver at pasientens lege har det medisinske ansvaret for sine pasienter. Derfor mener de at tjenesten bare skal kunne rekvireres av lege. Dette er Apotekforeningen sterkt uenig i.
– Pasientene må få rett til å be om Medisinstart-samtaler direkte i apoteket. Det er pasienten selv som kjenner sine egne behov best. Om den enkelte legemiddelbrukeren vil ha nytte av Medisinstart må kunne avklares i dialog med apotekfarmasøyten. Vi har ingen problemer med at fastlegen bør få informasjon i etterkant, men Helsedirektoratet mangler argumentasjon for hvorfor legen må henvise til Medisinstart i apotek, sier adm. direktør Per T. Lund i Apotekforeningen.
Helsedirektoratet mener ordningen bør omfatte pasienter med hjerte- og karsykdom og de som skal starte opp med perorale antitrombotika, antihypertensiva og/eller statiner hvor legen forventer etterlevelsesutfordringer.
Tjenesten bør evalueres etter tre år, og det tas da stilling til om og hvordan ordningen skal videreføres, mener direktoratet. Det bør også vurderes om tjenesten skal utvides til andre kronikergrupper tilsvarende som i Storbritannia og Danmark.
Reseptarfarmasøytene og provisorfarmasøytene har faglige forutsetninger til denne tjenesten gjennom sin utdanning, men det er viktig å ha en bransjestandard for tjenesten. God informasjon og opplæring om riktig legemiddelbruk skal skape trygghet og styrke etterlevelse. Farmasøyter har legemidler som spesialkompetanse, noe som vil kunne bidra til å kvalitetssikre forskrivning og bidra til riktig legemiddelbruk, mener direktoratet.
Inhalasjonsveiledning på prøve i tre år
For å bidra til at astma- og kolspasienter får god sykdomskontroll gjennom riktigere bruk av inhalasjonslegemidler anbefaler Helsedirektoratet at prøveordningen med Inhalasjonsveiledning videreføres som en prøveordning i ytterligere tre år før det tas en beslutning om ordningen bør gjøres permanent.
– Det er veldig positivt at astma- og kolspasientene får videreført dette tilbudet, og anbefalingene fra direktoratet er en viktig anerkjennelse av farmasøytenes kompetanse. Vi stiller oss imidlertid spørrende til hvorfor det er behov for ytterligere tre års prøveperiode. Dokumentasjonen av nytteverdien av Inhalasjonsveiledning er helt entydig, og det blir avdekket kritiske feil hos 7 av 10 pasienter. Dette kommer neppe til å endre seg over tid. Men apotekene kommer selvsagt til å videreføre tilbudet til denne pasientgruppen, selv om vi må leve på prøve i tre år til, sier Per T. Lund.
Det anbefales at prøveordningen videreføres på apotek under samme kriterier som i dag, og at veiledningen omfatter pasienter som får utlevert inhalasjonslegemidler mot astma og/eller kols.
Tjenesten kan initieres av lege, farmasøyt eller pasienten selv, og det bør gis en tilbakemelding fra apoteket til pasientens lege. Helsedirektoratet mener det er riktig at pasient og farmasøyt kan initiere denne tjenesten, fordi de ikke definerer den som helsehjelp i juridisk forstand.
Samhandling og informasjonsdeling i helsetjenesten må sees i sammenheng og virke sammen. Hvilken rolle farmasøytene skal ha i fremtidens primærhelsetjeneste bør utredes slik at det ikke skapes fragmenterte tjenester og også for å definere områder der farmasøytene kan bidra på en kostnadseffektiv måte, mener direktoratet.