Gå til innhold

Så fort man kommer en halvtime utenfor Oslo merker apotekkjedene utfordringer med å få besatt stillinger. Resultatet er at apotekkjedene må se til utlandet.

– Vi er helt avhengig av å rekruttere fra utlandet for å få besatt alle ledige stillinger. På fire år har vi rekruttert mange farmasøyter fra flere forskjellige land, forteller ansvarlig for internasjonale rekrutteringer i Vitusapotek, Vegard Kaarbø.

Vitusapotek er den kjeden som rekrutterer flest farmasøyter fra utlandet, men de er langt ifra alene. Apotek.no har snakket med alle de store apotekkjedene, og de bekrefter det samme: uten rekruttering fra utlandet vil det være mange flere ledige stillinger. Spesielt i distriktene.

LES OGSÅ: Flyttet til Norge for å jobbe som farmasøyt

– Forsøker alltid å rekruttere lokalt
– Vårt hovedfokus vil alltid være å rekruttere farmasøyter som allerede er her, men tilgangen er rett og slett for dårlig per i dag. Vi rekrutterer mange dyktige farmasøyter fra ulike land som tilfører våre apotek mye kunnskap, sier rekrutteringssjef i Apotek 1, Ghazaleh Amini.

Hun får støtte fra rekrutteringsansvarlig i Boots apotek, Per Atle Gran.

– Vi forsøker alltid å rekruttere lokalt, men i tilfeller der vi ikke får noen søkere, ser vi til utlandet for rekruttering. Vi søker farmasøyter som kommuniserer godt og som er gode på faglig rådgivning. Det er viktig at de vi rekrutterer er motiverte og tilpasningsdyktige, og at de har et genuint ønske om å hjelpe kundene og å være sterke partnere for helsetjenesten. Heldigvis finnes det mange slike farmasøyter i Europa, sier Gran.

Språkkompetansen er viktig
Tall fra de tre kjedene viser at det i 2016 ble rekruttert i overkant av 75 farmasøyter til norske apotek. Flesteparten av disse hentes fra land i Europa, og spesielt Serbia og Portugal.

Mye av årsaken til dette kan forklares med at personer fra disse landene lett lærer seg norsk. Vitusapotek har satt språknivå B2 som et minimumskrav når de rekrutterer fra utlandet, mens Boots apotek og Apotek 1 har satt B1 som et minimum. Alle er likevel ute etter farmasøyter med gode språkkunnskaper.

– Å kunne kommunisere godt er noe av det viktigste du gjør i apotek, og derfor er det ekstremt viktig at de vi rekrutterer kan norsk godt. I Serbia er det kultur for å lære norsk, og tilgangen på norsktalende farmasøyter er dermed også god, sier Kaarbø i Vitusapotek.

Han forteller at Vitusapotek har rekruttert fra Serbia i snart fire år, og at man nå er i ferd med å se effekten av langvarig tilstedeværelse i landet. I følge Kaarbø er det stadig flere serbiske farmasøyter som ønsker seg til Norge, noe som gjør at man også har flere å velge mellom.

– Tidligere hadde vi kanskje 12 søkere på 10 stillinger, mens nå har vi 30-40 søkere. Det fører til at vi kan stille høyere krav til blant annet språk, sier Kaarbø.

Holder høy faglig kvalitet
Stadig flere europeiske farmasøyter ønsker seg til Norge, men kjedene tror ikke vi kommer til å se en eksplosjon i antall utenlandske farmasøyter på norske apotek av den grunn. Til det er rekrutteringsprosessen for omfattende.

– Farmasifaglig holder de høy nok kvalitet, og vi er veldig fornøyd med den jobben farmasøytene vi allerede har rekruttert fra utlandet gjør. Utfordringen her er at det ligger veldig mye arbeid bak hver rekruttering. En ting er screeningen, språktester og det som skjer i forkant av at de blir ansatt, men det er også veldig mye arbeid etter at de blir ansatt, sier Ghazaleh Amini i Apotek 1.

Alle kjedene forteller at de prøver å strekke seg langt for at de som rekrutteres fra utlandet skal kunne tilpasse seg Norge best mulig – både faglig og privat.

– Vi søker om arbeidstillatelse, hjelper de i kontakt med NAV, finner bolig, henter de på flyplassen, og prøver så langt vi kan å hjelpe dem til å finne seg til rette i lokalsamfunnet. Vi har også et eget opplæringsprogram som er tilrettelagt utenlandske farmasøyter, sier Amini.

I tillegg til det som er satt i system, er det et stort apparat med regionsjefer og apotekere som jobber for at farmasøytene skal finne seg fort til rette. Både Kaarbø og Amini forteller om regionsjefer som har kjøpt vinterdresser til barna til farmasøyten, som har skrudd sammen IKEA-møbler, og apotekere som inviterer de utenlandske farmasøytene på middag. Alt for at de skal trives.

– Kan ikke støvsuge Serbia for farmasøyter
Per Atle Gran i Boots mener apotekkjedene har et ekstra ansvar når de henter farmasøyter fra utlandet.

– Det er en grense for hvor mange vi kan hente fra andre land. Jeg kan bare snakke for Boots apotek, men for oss er det viktig ikke å rekruttere så mange at vi ikke klarer å følge opp hvert enkelt menneske ordentlig, sier Gran.

Han peker også på at kjedene har et ansvar overfor landene man henter farmasøyter fra.

– Det er viktig at vi ser til flere land når vi rekrutterer, vi kan ikke støvsuge Serbia for farmasøyter, sier Gran.

Vil helst sykle til jobben
Tall fra Samordna opptak i 2016 viser at stadig flere unge søker seg til farmasiutdanningene i Norge. Dette gleder apotekkjedene. Samtidig er de bekymret for hvordan jobbmarkedet er i ferd med å utvikle seg, med unge farmasøyter som ikke lenger vil jobbe på distriktsapotek, men kun sentralt i storbyene.

– Så fort vi kommer en halvtime utenfor Oslo merker vi utfordringer med å få besatt stillinger. Hadde norske farmasøyter vært enda mer nysgjerrige på de mange fantastiske jobb- og fagmuligheter som finnes utenfor Oslo-gryta, så hadde behovet for utenlandsrekruttering vært mindre, sier Gran

Ghazaleh Amini tror mange unge har urealistiske forventninger.

– Hadde vi fått den ene studenten som vil tilbake til Odda hadde vi valgt det, men de har enten fått seg kjæreste eller synes det er for langt med 30 minutter til jobb kan det virke som. Unge farmasøyter vil helst kunne gå eller sykle til jobb på 10-15 minutter, sier Amini, før hun avslutter:

– Så lenge denne utviklingen fortsetter, er vi nødt til å rekruttere farmasøyter fra utlandet.