Koronavaksine på apoteket: — Det var praktisk
— Jeg har gledet meg til å få koronavaksine. Det var praktisk å sette den på apoteket på Tøyen, sier Jørgen Sørlie Yri. Han fikk den aller første innbyggerdosen som er blitt satt på et apotek.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Jørgen Sørlie Yri fikk satt koronavaksine på Boots apotek Tøyen.
Yri bor bare tre minutter unna apoteket på Tøyen torg. Han tenkte ikke på at det var annerledes å bli spurt om å sette koronavaksine på apoteket.
— Så gøy å være først på dette da. Jeg er aldri først på noe, sier Yri, som er småbarnsfar og godt kjent med apoteket på Tøyen.
— Her er de alltid hjelpsomme, sier han.
Boots apotek Tøyen er et av åtte apotek som i disse dager er med i en pilot for å teste innbyggervaksinasjon for Oslo kommune. Meningen er at rundt 80 apotek etter hvert skal bidra i massevaksinasjonsprogrammet mot koronaviruset i regi av Oslo kommune. Apotekene skal kunne bidra med opptil 19 000 vaksinedoser i uka.
Venterom under magnoliatrær
I bydelen Gamle Oslo vaksineres aldersgruppen 45-54 år, og det er folk født i 1976 som nå blir vaksinert på apoteket. Vaksinedoser fordeles til bydelene ut fra befolkningssammensetning og smittetrykk, og Gamle Oslo er en av bydelene som har fått fordelt ekstra vaksinedoser.
Sola skinner og magnoliatrærne blomstrer, og Yri tar den obligatoriske ventetiden etter vaksinen på benken på torget utenfor apoteket. Mens apotek.no prater med Yri, kommer den andre som har fått vaksine ut.
— Ja, jeg skjønner at jeg er pasient nummer to, sier Martin Stenberg.
Han forteller at han ble både veldig glad og litt overrasket over at han fikk tilbud om vaksine så tidlig.
— Men det var veldig fint. Jeg trykket på lenken fra sms’en, og fikk velge mellom ulike apotek og ulike tider. Det var luksus, sier han.
45-åringene har begge to et godt inntrykk av vaksineringen, og synes at alt virket bra organisert. Begge har fått time til dose to på samme dag.
— Da sees vi i august til dose 2, sier Yri.
— Ja, da må vi feire med en øl på torget, svarer Stenberg.
— Vi vil gjerne ta dette samfunnsansvaret
Apoteker Gudmund Westre har vært over 20 år i bransjen og kaller koronavaksinering for et kvantesprang for apotek.
— Endelig for vi lov til å begynne å vaksinere publikum. Dette er noe vi har sett fram til lenge. Vi har drevet med influensavaksinering, og har dermed både erfaring og kompetanse på vaksinering. Vi ønsker å bidra under denne pandemien og vil gjerne ta dette samfunnsansvaret, sier han.
Han forteller at alt har gått fint, men at forberedelsene har vært litt hektiske.
— Det er mye å sette seg inn i når vi nå skal vaksinere mot korona, og vi skal igjennom både teoretisk og praktisk opplæring. Det er krevende å trekke opp doser av hetteglassene. Men vi har klart det og er godt forberedt, og har vært klare lenge, sier Westre.
Han forteller at da de fikk beskjed om at de første sms’ene var blitt sendt ut til innbyggere i aldersgruppen født i 1976 i går rundt klokka 11. Da ble han sittende å følge med på timeboken i Helseboka.
— Jeg var så nysgjerrig. Skjer det noe? Vil timene fylles opp? Kommer det noen? Og så, i løpet av en time kom den første påmeldingen, og så den andre og så ble det fullt. Halv to hadde vi fulle timebøker. Og folk har allerede lagt inn tvillingdoser. Det er utrolig gøy. Og så ser vi at systemet fungerer, sier han.
Ti vaksiner om dagen
Apotek.no snakker med Westre på slutten av dagen for å høre hvordan første dag med koronavaksinering har gått.
— Alle pasientene har kommet og de har vært ute i god tid. Mitt inntrykk er at kundene er overrasket over at de har fått en sms fra bydelen om at de får lov til å ta vaksine nå. Så det har vært ti positive og blide kunder innom for sin første vaksinedose. Det har vært en hyggelig dag, sier han.
Apoteket har per i dag tre vaksinatørene og to rekvirenter. Alle har i løpet av dagen rekvirert og satt koronavaksiner.
— Den som setter vaksinen gjør både opptrekk fra hetteglasset med vaksine i og setter selve vaksinen på kunden. Alle de tre vaksinatørene har vaksinert i dag, så nå er vi i gang alle sammen, sier Westre, som sier at apoteker er klare for morgendagen.
— Det skal være sikkert og visst, sier han.